Aktiviteter på Öland

Besöker du Öland och letar aktiviteter? Källa Glassgård listar våra bästa tips.

november 18, 2019

Aktiviteter på Öland

Källa Glassgård på Norra Öland är ett av Ölands största turistmål. Med över 25.000 besökare per säsong. Källa Glassgård är Sveriges största glassrestaurang med över 60st fantastiska glasskreationer, lekland för barnen och utomhus schack för den som önskar lite spänning.

Källagården byggdes 1752 och var från början en gästgivaregård där resande kunde stanna för att byta häst, få lite mat eller sovrum för natten. Ungefär varje mil fanns en s.k. gästgivaregård.

Sedan mitten på 1950-talet har Källagården varit en mötesplats med allt från restaurang, minigolf och hemsnickerier till att idag vara ett välkänt turistmål på Öland.

Bara några kilometer från Källa Glassgård finns också Lådbilslandet, ett land med bilar för de små.

Att göra på Öland

Söker du aktiviteter på Öland? Då har du kommit rätt. Här tipsar vi om aktiviteter att utföra när stranden blir långtråkig.

7 kilometer norr om Källa Glassgård finns orten Löttorp. Här har du tillgång till affärer och restauranger. Strax utanför Löttorp finner du också den välkända restaurangen Lammet & Grisen.
Dessutom hittar du här även skola, café och bygghandel.

blog-post-inner-content

Boende i Källa

Söker du övernattning i eller omkring Källa? Då rekommenderar vi varmt Källa Hamn. Här får du möjligheten att bo med vattnet precis utanför dörren. Pitoreska små stugor med kök, toalett och flera rum. Perfekt för hela familjen.

Årets Ölandsby – Källa var årets Ölandsby för 2019.

Motivering till Årets Ölandsby 2018

Den lilla socknen på mager åkermark är rik på engagerade människor som värnar kultur och utvecklar föreningsliv och företagande.

Källa socken är belägen på norra Öland mellan Persnäs och Högby socknar.

Källa gamla kyrkas mäktiga murar visar på hur denna trakt tidigt varit viktig. Då för näringsidkare, långväga handelsmän och pilgrimer. Nu för entreprenörer, lantbrukare och turister.

Socknens byar är också idag desamma som på medeltiden. Hagelstad, Honungstorp, Högenäs, Kvarnstad, Långerum, Nyby och Wij vars poetiska namn bär var och en sin historia.

Om ni inte nöjer er med att smaka på Honungstorp så pröva då gott öl, smakliga getostar med internationellt gott renommé eller kroppkakor av de allra bästa, allt framställt från lokala råvaror av skickliga mathantverkare. Landets äldsta lanthandel är en given mötesplats i byn och den välsorterade potatisboden hittar du alldeles intill.

För att smälta maten är en runda på den välhållna 35-års jubilerande golfanläggningen eller en promenad längs den vidunderliga västkusten att rekommendera.

Källa har i alla tider betraktats som en karg trakt vilket på intet sätt låtit slå ner dess innevånare utan snarare utmanat dem. Med inspiration från USA dit de flestas förfäder varit över föds entreprenörer i rad. Några av dessa förser öns bönder med moderna stallar, driver lokal bilverkstad och är engagerade lantbrukarna som ligger i framkant.

Hembygdsföreningen och Bygdegårdsföreningen är kärnan i föreningslivet. En förebild för andra för att värna vårt kulturarv samt skapa aktiviteter i tiden som information, teater och nu senast konserter som fått nationell uppmärksamhet på sin unika spelplats.